Skip to content
Getrokken Meetboot Adcp

ADCP meting Borgharen

IGL verricht stromingsmetingen voor Rijkswaterstaat door heel Nederland. Bij deze stromingsmetingen wordt het debiet bepaald (de hoeveelheid water, die in een bepaalde tijd, op een bepaald punt, door een rivier of kanaal stroomt).
Met behulp van een Acoustic Doppler Current Profiler (ADCP) systeem worden gegevens ingewonnen.
De resultaten worden gebruikt om de verschillende meetpunten van Rijkswaterstaat te kalibreren.

Maar soms zijn de omstandigheden dermate dat de meting niet met onze trailerbare meetboot kan worden uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld in Borgharen. Bij het meetpunt in Borgharen was de trailerhelling weggeslagen, door het hoogwater van de afgelopen periode. Hierdoor was de meetlocatie onbereikbaar geworden.

trailerhelling
trailerhelling

De beschadigde trailerhelling

De meetboot

De meetboot

Voor iedere uitdaging is echter een oplossing.

Onze hydrologen Bart Verschaeren en Rick van den Goor hebben, met behulp van een getrokken meetboot, de meting handmatig uitgevoerd. De getrokken meetboot is ook uitermate geschikt om het debiet in kleine watergangen te bepalen. Zo kan bijvoorbeeld een meetstation worden gecontroleerd of het debiet van een stuw worden bepaald.

Bijkomend voordeel is, dat deze methode ook nog een stuk ‘groener’ is nu er geen meetboot met ronkende motoren en generatoren wordt gebruikt.

Back To Top