Ga naar hoofdinhoud
Deformatiemetingen

Vinger aan de pols met realtime data

Het fysiek inmeten van ruimte en water blijft echt nog wel een van de kerntaken van IGL, maar als paraplu zal daar steeds meer het leveren en verwerken van realtime data boven gaan hangen. Voor opdrachtgevers in de bouw is het steeds belangrijker dat relevante data direct beschikbaar is. Het grootste project op dit gebied, heb ik met eigen ogen bekeken. In de keiharde rotsgrond van Zürich werden dwars door de stad spoortunnels gegraven. Met duizenden sensoren langs de route monitorde Terra Vermessungen, een toonaangevende dienstverlener voor het uitvoeren van geautomatiseerde deformatiemetingen, alles nauwlettend. Als er huizen een fractie zouden verzakken, gingen de alarmbellen rinkelen en kon er direct worden geschakeld met de projectverantwoordelijken. Ook als alles verliep zoals de bedoeling was, was de voortgang op afstand via internet op elk moment van de dag in te zien.

Waar vroeger alle meetresultaten in dikke rapporten en ellenlange tabellen werden gepresenteerd, is dat met deze geautomatiseerde metingen niet meer nodig. De duizenden metingen per uur zorgen ervoor dat je bij de kleinste afwijking een signaal krijgt. De meldingen zijn op maat in te richten. Is er een verzakking in een bepaald deel van het project, dan krijgt de persoon die daarover de leiding heeft de melding. Je krijgt de informatie die je hebben wilt in de door jouw gewenste frequentie. Het geeft betrouwbaarheid en zekerheid dat alles goed gaat en zorgt voor een geruststellend gevoel bij iedereen. Zelfs bij het ontbijt kan de projectleider via een app inzicht krijgen. Dan eet je je croissantje net iets ontspannender op.

‘IGL Terra’

Het systeem van Terra Vermessungen heeft z’n waarde bewezen bij het grootste deformatie project ter wereld. Het heeft me geïnspireerd om het ook in Nederland toepasbaar te maken. De ruimte raakt hier op en oude binnensteden moeten opgeknapt worden. Veel wat er gebouwd wordt, gaat daarom de grond in. Ook rondom stations zie je steeds meer tunnels gegraven worden. Dan is de kans op verzakkingen groot en is een adequaat monitoringssysteem een vereiste. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam toont dat wel aan. Omdat wij verstand hebben van bodemmetingen, gaan wij ons nog meer op het leveren, verwerken en analyseren van realtime data richten. Het systeem van Terra Vermessungen is zo vooruitstrevend, dat we zeker weten dat we hier veel klanten mee kunnen helpen. Dan gaat het om de hele keten (van inwinning tot presentatie).

Realtime data geeft betrouwbaarheid en zekerheid!

Back To Top